vrijdag 22 januari 2010

Rusland en de aanpak van het alcoholprobleem


Iedereen weet wel dat er in Rusland op z’n zachtst gezegd nogal veel gedronken wordt. Inwoners van andere landen weten het en de inname van alcohol door Russen is in bijna alle landen spreekwoordelijk. De russen weten het zelf ook, of hebben er op z’n minst een idee van. De regering weet het ook maar ontkent dat er (te) veel gedronken wordt, de officiële manier om problemen op te lossen. Aldus is er geen alcoholprobleem in Rusland.

Om u een kleine indruk te geven over het drankgebruikte kort wat cijfertjes. Per jaar wordt er 18 liter (pure) alcohol gedronken per hoofd van de bevolking, 2 keer de hoeveelheid die het WHO aanmerkt als ‘kritieke hoeveelheid’. Dit is dus 100 flessen wodka van een liter, dus ruwweg 2 liter per week. Er mag aangenomen worden dat zuigelingen, ouderen van dagen en vrouwen niet aan deze hoeveelheid komen. Mannen drinken dus ongeveer 3 a 4 liter wodka per week! Overigens is dit niet alleen in de vorm van wodka maar ook parfum, zelfgestookte ‘samagon’, heel veel bier en wijn. Ongeveer 70% van de consumptie is in de vorm van wodka maar de overige 30% consumptie is nog steeds genoeg om Rusland de 3e grootste biermarkt in de wereld te maken!


Consumptie in deze hoeveelheden heeft nogal wat gevolgen voor de gezondheid van de Russische bevolking en het mannelijke deel in het bijzonder. Uiteraard heeft deze consumptie ook gevolgen voor een florerende distilleerbranche maar dit terzijde. Mannen in Rusland worden gemiddeld 60 jaar oud en dat is 17 jaar minder dan de gemiddelde man uit West Europa. Per jaar sterven er 23.000 mensen door alcoholvergiftiging, terwijl er nog eens 75.000 sterven door alcoholgerelateerde ziekten. Schatting is dat er 500.000 mensen sterven door ziekten, criminaliteit en ongelukken die aan alcohol gelieerd kunnen worden. Dit zijn dan alleen de meetbare statistieken en laten we zaken als arbeidsproductiviteit, huiselijk geweld en opvoeding nog buiten beschouwing.

Zo is de stand van zaken en tot voor kort was er dus geen alcoholprobleem in Rusland. Nu wordt het zelfs te gortig voor Kremlin te gortig en is alcoholconsumptie aangemerkt als ‘officieel’ probleem. Op zich is dat al een hele prestatie van het duo Putin & Medvedev om een probleem te signaleren. Immers Rusland is het beste land ter wereld daar kan toch niets mis mee zijn?

Overigens is het met de laatste regeringsleider die geprobeerd heeft om de alcoholconsumptie aan te pakken slecht afgelopen. Na een aanvankelijk flitsende start en hoge populariteit waagde Gorbachev om het alcoholgebruik aan te pakken. Gevolg: instorting van de totale Sovjet-Unie. Putin en vooral Medvedev zijn dus gewaarschuwd!

Maar Rusland is niet voor niets het beste land ter wereld! Er is een indrukwekkend pakket aan maatregelen ontwikkeld om de alcoholconsumptie aanzienlijk, nee proportioneel te verminderen. Deze maatregelen gaan ervoor zorgen dat Rusland weer een gezonder land wordt, dat de levensverwachting van mannen werkelijk omhoogschiet, misdaadcijfers dalen, sterftecijfers dalen en Rusland sterk en gezond als nooit tevoren uit deze crisis tevoorschijn komt. De rest van de wereld zal wat kunnen leren van deze, weliswaar harde, maar zeer effectieve aanpak van problemen. Met alle middelen en met niet aflatende inzet zetten alle partijen zich in om het alcoholprobleem voor goed tot het verleden te laten behoren.

Nu vraagt zich wellicht af: wat is deze aanpak dan? Wat is het speerpunt van de campagne? Nou, beste lezer, het antwoord op een van de grootste problemen van Rusland is even simpel als doeltreffend: het is voortaan verboden om dranken met een laag alcoholpercentage, zoals mixdrankjes en bier, te verkopen in verpakkingen groter dan een halve liter! Dit is werkelijk geniaal! Hele departementen zijn maanden bezig geweest om dit te bedenken. Deze maatregel en deze maatregel alleen gaat het hele alcoholprobleem in een keer oplossen!

Vanaf nu denkt de Russische bevolking natuurlijk: “oh, ik mag geen 5 liter fles bier meer kopen, ik houd het maar bij een halve liter”! Gevolg is dat de consumptie spectaculair daalt en daarbij natuurlijk dat mensen ook minder wodka gaan drinken (dat niet in deze maatregel inbegrepen is). De eerste protesten van bierproducenten zijn inmiddels binnen. Het zal natuurlijk nooit bij de mensen opkomen om dan maar 10 blikjes van een halve liter te kopen of gewoon dezelfde hoeveelheid wodka in liter flessen te blijven kopen. Nee, de Russische staat gaat ervan uit dat mensen het bij een blikje bier houden.

De verwachting is dat binnen 5 jaar de Russen een volk van geheelonthouders zijn en er alleen nog wodka aan toeristen verkocht wordt als traditionele souvenir. Er schijnen al verschillende landen interesse getoond te hebben in de expertise van Rusland op dit gebied. Mijn persoonlijke mening is dat de architect van het geheel, Medvedev, binnenkort een Nobelprijs in ontvangst mag nemen

Waarschijnlijk voor de laatste keer: Proost!

Noot: in de statistieken over het alcoholgebruik voor Rusland is geen rekening gehouden met het verbruik van buitenlandse studenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten